Min pappa

 

Som ung  hadde min pappa opptreden som slangemenneske

hos Sirukus Berny

Den gang var det en dame som var direktør Fru Berny

Min pappa døde relativt  ung,  bare 50 år

 

Han likte ikke  å bare å være akrobat, han elsket trekkspill

Hver gang min mormor kom på besøk sa hun:

''Spill for meg, ''Skipo'',  Anne Marie Belle

 

Pappaen

Man trengte ikke spørre to ganger før han satt med ''trekkspill på sitt kne''

 

Berny-slekten

erny-slekten
Med cirkusvirksomhet gjennom fem genoner.

Det var Berny-slektens stamfar Friedrich Anton Barthel fra Braunschweig i Tyskland som ifølge slektens nedtegnelser kom til Norge første gang i 1834. En tysk adelspike hadde forelsket seg i ham - og hun brøt med sin familie for å rømme med sin Friedrich.Den fornemme familien slo hånden av henne og hun hadde aldri mer kontakt med familien. Barthel startet sin virksomhet i Norge med et lite tomasters cirkus i Holmestrand.Barthelfamilien var på reisefot mellom Norge, Sverige og Tyskland for å skaffe seg et publikum for sine cirkuskunster. Deres ferd endte tilslutt i Braunschweig hvor de ble gravlagt.

To av Friedrich Anton Barthels barn ble boende i Norge. Julius. Den eldste av dem ble født i Kristiania i 1868. Der var faren engasjert som "Troldmand" og fugleimitator hos restauratør Baltzersen i Øvre Vognmandsgade. De to brødrene ble første skudd på stammen som markerte seg sterkt innen norsk og svensk tivoli- og cirkusliv fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Julius Barthel giftet seg med en trønderjente og i 1881 fikk de sønnen Rudolf. Han fikk mellomnavnet Berny. Allerede rundt 1920 var han i gang med cirkusvirksomhet, blant annet under navnet Cirkus Britannia. Han ble godt kjent som cirkusdirektøren med tittelen: Berny,  Norges sterkeste mann.
 

Våren 1929 startet Rudolf Berny Barthel Cirkus Berny. Han giftet seg med den svensk-norske linedanserinnen Elvira Hoffmann. Hun var av gammel kjent cirkusfamilie, med cirkusblod i årene helt tilbake til ca. 1600. Dermed hadde direktørparet Barthel lagt grunnlaget for en mangeårig norsk cirkustradisjon. Det var krigen i 1940 som satte en midlertidig stopp for virksomheten. Direktørparet ville ikke på noen måte samarbeide med de tyske myndighetene og da ble det heller ikke noe cirkus. Rudolf Berny Barthel fikk ikke oppleve freden og en ny start. Han døde 7. februar 1944.

Askergutten Ivar Løken, gift med Liv Berny - og far til Vivi, Rune og Ole Christian. - vokste opp på Asker prestegård. Bonde ble han ikke, men flyttet ned til Nesbru. Der bodde Liv Berny og hennes cirkusfamilie - og de to ble kjærester. Dette var rett etter etter andre verdenskrig. Elvira startet opp igjen etter krigen i1946 og Liv var Elviras støttespiller i den videre driften.

Norge var sultefôret på underholdning i de fem krigsårene - og det ble en sesong med stappfulle hus. Den samme sesongen gjentok seg i 1947 - og Ivar ble med. Interessen for cirkus ble sterkere og sterkere hos Ivar - og i 1948 bestemte han seg for å starte sitt eget cirkus! Cirkus Rex var navnet på Elviras nye konkurrent - og med bra program og god presseomtale fikk Rex en god sesong Harmen ble stor når Elvira kom til Trondheim og fant ut at Rex hadde vært der rett før dem! Dermed var cirkuskrigen oppfunnett! Men, nå var de to cirkusene så nær hverandre at direktør Ivar Løken kunne besøke sin Liv i smug.

1948 ble en god sesong for det nystartede Cirkus Rex - og Ivar Løken var på veien igjen i 1949, men da under navnet Cirkus Rex Revyen. Han hadde kontaktet den kjente revyspesialisten Herbert og de hadde satt sammen en mer revypreget forestilling, med både scene og manesje. Her var Alf Prøysen med sin kassegitar en av de medvirkende. Dette var hans første turne, selv om han allerede var brukbart kjent som visesanger. Andre kjente navn var Inger Jacobsen, Gerd og Otto og Solveig Ballerini. En kinesertrupp var cirkusinnslaget. Med ny vri på Ivar Løkens cirkusvirksomhet forandret mor Elvira mening - og kunne lettere akseptere datterens kjærlighetsforhold til den konkurrerende cirkusdirektøren. I 1950 giftet Liv Berny og Ivar Løken seg og Ivar sluttet med cirkus.

Elvira Berny ansatte i 1946 den kjente danske hestedressøren og cirkusfagmannen Arthur Reinsch som medarbeider i Cirkus Berny. Samarbeidet mellom fru Berny og herr Reinsch ble etter hvert sterkere  og resulterte i ekteskap. - Et direktørpar som huskes i bransjen. I 1967 døde Arthur Reinsch - og et nytt direktørpar var på plass til sesongen 1968 for å bistå i direksjonen. Liv og Ivar Berny Løken skulle føre tradisjonene videre. I 1969 døde Elvira Berny. Nå ble Liv cirkusets frontfigur. Sesongen 1979 ble Ivar Løkens siste. Han døde i 1980.

Etter hvert kunne neste generasjon Berny vise seg aktivt i manesjen og i den daglige drift. Men cirkus gikk trangere tider i møte, med blant annet TV som en stor konkurrent. 1979 ble siste sesong for en stund. I 1984 var de igjen på veien - og markerte Bernyslektens 150 år i cirkusfaget. Etter dette har det ikke vært ordinær cirkusdrift.
 

Men med flere nye cirkustelt og stadig fornyelse av vognparken, markerer Berny-familien at de ikke klarer å gi slipp på en livsstil og en tradisjon som har fulgt dem i generasjoner.
 

 

 

 

© Design-Works